Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Society / Law

Wat kun je doen om letselschade te verhalen?

Het is erg vervelend maar je kunt te maken krijgen met letselschade. Dat betekent dat je lichamelijke verwondingen hebt ten gevolge van een ongeluk. Als we spreken van letsel dan blijft het niet bij een paar schaafwonden of een snee in je vinger. Het gaat dan om meer ernstige verwondingen zoals gebroken ribben, nekklachten, hoofdwonden, enzovoorts. Dit betekent vaak dat je hoge medische kosten moet maken maar ook dat het letsel invloed heeft op je privé leven, je inkomen, je werk en je leefomstandigheden. Letselschade is dus een breed begrip met grote gevolgen.

Letselschade verhalen op de veroorzaker

Er zijn verschillende manieren en redenen om letselschade vergoed te krijgen. Je hebt mogelijk recht op compensatie als het grote gevolgen heeft voor de rest van je leven en als je een dure rekening hebt gekregen voor de medische behandeling(en). Je kunt niet zelf procederen als het om letselschade gaat. Hiervoor moet je een advocaat inschakelen en vaak komen er nog meer specialisten om de hoek kijken. Je kunt een indicatie krijgen op de website van letselschadeslachtoffer.nl van de hoogte van het bedrag waar je mogelijk recht op hebt. Afhankelijk van wat daar uit komt kun je de afweging maken of je wel of niet een procedure gaat starten.

Kosten van de procedure verhalen op de tegenpartij

Wanneer de rechter jouw letselschade eis toewijst kun je vaak ook (een groot deel van) de kosten van de procedure en rechtsbijstand verhalen op de wederpartij. Jouw advocaat kan een kostenspecificatie maken en deze ook ter beoordeling aan de rechter voorleggen. Doorgaans worden deze kosten toegekend, mits goed onderbouwd.

Een goede jurist neemt jouw werk uit handen

Naast het feit dat je de procedure niet zelf mag voeren moet je dat ook gewoonweg niet willen. Want zonder kennis van zaken haal je het niet en je bent zelf ook emotioneel belast. Het is ingewikkeld en verstandig om een goede jurist in de arm te nemen. Je vertelt dan je verhaal, je geeft bewijsstukken en relevante informatie. Vervolgens kun jij je bezig houden met herstel en rust nemen. Zodra er actie vereist is van jouw kant zul je het van je advocaat horen.