Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Society / Law

Hoe werkt registratie van een merk?

Merk beschermen

Als je een merk wilt beschermen, dan doe je dat via een merkenbureau of je kiest ervoor om zelf in te dienen. Als je zelf een merk wilt indienen, dan loop je grote kans op weigering en de bezwaarprocedure. Dit risico kun je verkleinen door een officiele merkengemachtigde in te schakelen.

De kosten hiervoor zijn ook niet meer zo hoog als voorheen. De Benelux registratie is het goedkoopste en een internationale merkregistratie of trademark registration is het duurst.

Een juridisch adviesbureau of advocatenkantoor kan ook helpen bij het registreren van een merk. Maar dat is niet aan te raden. Deze partijen zijn beter in de procesgang, dan het daadwerkelijke registratieproces. Je kunt je vast goed voorstellen dat als je gespecialiseerd bent in het opheffen van bedrijven, dat je nu niet direct in staat bent om een merkregistratie tot een goed einde te brengen.

Binnen en buitenland

Een merkenbureau in Nederland wordt in het buitendland een Dutch trademark Office genoemd. Deze bureaus verzorgen alles van het voorproces tot de daadwerkelijke registratie van de merken.

Als de klassen bepaald moeten worden, maar ook als je advies nodig hebt ik welke landen je moet gaan registreren. Alle landen wereldwijd kiezen heeft namelijk geen zin en eigenlijk alleen maar hoge kosten tot gevolg.

Ook bepalen merkenbureaus of de kans op weigering groot is of niet. Als dat het geval is kunnen ze je bijvoorbeeld helpen om niet de naam, maar het logo te registreren. Dit heeft meer onderscheidend vermogen en zal dus vrijwel nooit worden geweigerd.

https://www.intellectueeleigendom.nl/en/trademark-office/