Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Society / Law

De onderdelen van internetrecht

Internetrecht al het recht waarbij internet een belangrijke rol speelt. Het is eigenlijk heel simpel, iets wat offline niet mag, is online ook niet toegestaan. Echter bestaat hier geen duidelijke wet voor. Wel vallen onder internetrecht vele soorten recht, omdat veel onderwerpen deels te maken hebben met de online wereld. Bijvoorbeeld vermogensrecht, hierbij heeft bijvoorbeeld het betalen met bitcoins te maken met internet, of het zetten van een digitale handtekening. Maar ook privacyrecht is een belangrijk onderdeel, zoals sinds een tijdje toestemming nodig is alvorens men cookies mag gebruiken. Het telecommunicatierecht valt ook onder het internetrecht, denk hierbij aan het bel-me-niet-register. Een van de belangrijkste soorten recht die valt onder het internetrecht is misschien wel het strafrecht. Cybercrime is een onderwerp dat zich in zijn geheel afspeelt op het internet, net als online handel in bijvoorbeeld verboden wapens. Al bovenstaande onderwerpen samen, en natuurlijk nog vele andere die allemaal te maken hebben met het internet, vormen het internetrecht.

Stichting Brein gaat IP-adressen verzamelen

Een belangrijk onderwerp dat nu veel in het nieuws is, en alles te maken heeft met het internetrecht, is de schending van het auteursrecht door het illegaal uploaden van software op torrentsites als The Pirate Bay. Onlangs heeft stichting Brein groen licht gekregen om gegevens van deze uploaders en downloaders  te achterhalen, onder andere in de vorm van IP-adressen. Het gaat hier vooral om gebruikers die illegale bestanden verspreiden, en IP-adressen die zeer regelmatig deze torrents binnenhalen. Denk hierbij niet alleen aan bestanden als games, series en films, maar ook aan E-books en muziek. Deze personen kunnen boetes van een paar duizend euro verwachten.

Of het echt zo ver komt is nog maar de vraag, want deze IP-adressen moeten nog gekoppeld worden aan naam- en adresgegevens alvorens er boetes en straffen uitgedeeld kunnen gaan worden. Om deze gegevens te kunnen verkrijgen zal Brein aan moeten kloppen bij de Nederlandse providers, en die geven tot op heden nog geen toestemming om deze gegevens in te zien omdat ze bang zijn dat dit klanten gaat kosten. Uiteindelijk is het dus aan de rechter te bepalen wat zwaarder weegt: het belang van de auteursrechtenhouders of dat van de privacy van de Nederlandse burger.

https://www.lawfox.nl/internetrecht/