Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Gezondheid

Last van overspannenheid? 3 tips om dit tegen te gaan!

Last van overspannenheid? 3 tips om dit tegen te gaan!

Heb je veel last van stress en spanningen? Dan kan het wel eens zijn dat je overspannen raakt. Overspannen zijn is eigenlijk overbelast zijn, waardoor je dagelijkse bezigheden niet meer goed kunt uitvoeren. Overspannenheid komt met vele vervelende gevolgen, zoals slaapproblemen, vermoeidheid, piekergedachten en geheugenproblemen. Het is belangrijk hier zo snel mogelijk iets aan te doen, want hoe langer je overspannen blijft rondlopen hoe meer kans dat dit uitloopt in een burn-out. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken van overspannenheid, de symptomen waaraan je overspannenheid kunt herkennen en geven we jou 3 tips om overspannenheid tegen te gaan.

Oorzaken overspannenheid

Overspannenheid ontstaat over het algemeen door het ervaren van te veel en langdurige stress en spanning. Als je overspannen raakt kan je niet meer goed met de spanning en stress omgaan. Deze stress kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Zo is het mogelijk dat de werkdruk te hoog is, je geldzorgen hebt of sociale druk voelt. Het kan ook ontstaan door een traumatische gebeurtenis, of het verliezen van een dierbare. Als je een perfectionistisch persoon bent en je te veel van jezelf vraagt, kan je ook overspannen raken. Een ongezonde relatie kan hiernaast zorgen voor vele spanningen die kunnen leiden tot overspannenheid.

Symptomen overspannenheid

Er zijn een heleboel symptomen te herkennen als je overspannen bent. Hieronder staan een aantal veel voorkomende symptomen:

  • Lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, spierpijn en hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Oververmoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Wisselende stemmingen
  • Geen rust kunnen ervaren
  • Prikkelbaarheid

Tips tegen overspannenheid

Gelukkig is overspannenheid te herstellen door onder andere onderstaande tips. Het is echter wel belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurd, voordat je in een burn-out terecht komt. Bij een burn-out duurt het herstel veel langer.

  1. Accepteer het en praat erover. Als je er over praat zorg je ervoor dat je er bewuster van wordt en dit kan zorgen voor opheldering van de problemen. Hiernaast kan een ander je steun en advies bieden.
  2. Zorg voor voldoende ontspanning. Ontspanning is essentieel om te zorgen voor minder stress. Dit kan je doen door bijvoorbeeld ademhalings-, meditatie- of ademhalingsoefeningen. Ook yoga en mindfulness zijn effectieve methoden om te zorgen voor ontspanning.
  3. Neem voldoende rust en pauzes. Als je overspannen bent hoef je vaak niet volledig te stoppen met je werkzaamheden, maar is het wel raadzaam om voldoende rust en pauzes in te lassen. Zo kan je denken aan minder dagen werken, meer pauzes inlassen of werk uitbesteden.

 

https://liberi.nl/