Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Financieel

Welke verzekeringen moet ik afsluiten voor later?

Er zijn tal van verzekeringen en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Want welke verzekeringen heb je nou echt nodig en met welke verzekeringen leg je de juiste basis voor later? In dit artikel lichten we vijf soorten verzekeringen toe waar je wat aan hebt voor later.

1. Beleggingsverzekering
Deze verzekering heeft het opbouwen van vermogen als doel. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het aflossen van je hypotheek, of als aanvulling op het pensioen. Met deze verzekering leg je op periodieke wijze, bijvoorbeeld iedere maand, steeds hetzelfde bedrag in. Ook kun je aan het begin van de looptijd van je beleggingsverzekering in één keer een bedrag inleggen, dat noemen we de koopsom. Een deel van deze inleg wordt vervolgens belegd in beleggingsfondsen. De waarde van de verzekering aan het einde van de looptijd is variabel en hangt voor een groot deel af van de koersen op de beurs. Ook kunnen veranderingen in je persoonlijke situatie invloed hebben. Daarom is het erg belangrijk dat je er scherp op blijft of je beleggingsdoel behaald wordt en of deze verzekering nog bij je past.

2. Uitvaartverzekering
Een uitvaart brengt voor nabestaanden vaak kosten en zorgen met zich mee, terwijl de situatie al vervelend genoeg is. Een uitvaartverzekering afsluiten is daarom verstandig. Sommige verzekeraars combineren de verzekering met een stuk verzorging en nabestaandenzorg, zo kun je niet alleen financiële zekerheid bieden aan je nabestaanden, maar hen ook houvast bieden bij het regelen van het afscheid.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als ondernemer is het belangrijk dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Als je overspannen raakt of langdurig ziek wordt, kun je namelijk geen aanspraak maken op een uitkering van de overheid. Met een AOV ben je verzekerd van een inkomen bij langdurige ziekte.

4. Pensioenverzekering
Zeker als ondernemer is dit een belangrijke verzekering. Je hebt als ondernemer namelijk alleen recht op AOW en bent zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen om op je oude dag mee rond te kunnen komen. Het is dan ook belangrijk ruim op tijd in kaart te brengen welke inkomsten en kosten je zult hebben na je pensioen. Je kunt maandelijks natuurlijk ook een deel van je inkomsten apart zetten op een spaarrekening en dit gebruiken voor je pensioen. Deze manier vraagt echter wel flink wat discipline en biedt een zee laag rendement, daarom kiezen veel ondernemers voor een pensioenverzekering.

5. Rechtsbijstandsverzekering
Een conflict zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld bij een auto-ongeval kan er een geschil ontstaan over wie nu welke schade veroorzaakt heeft. Dan is het wel zo fijn dat je kunt rekenen op een jurist die je op een deskundige manier kan ondersteunen. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je juridische hulp krijgen als je een geschil hebt. Je krijgt vaak bijstand van de eigen juristen van de verzekeraar, of van advocaten van een bepaald advocatenkantoor en kun je vaak een rechtszaak voorkomen. Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen, daarom is de juiste rechtsbijstand erg belangrijk. Een rechtsbijstandverzekering vergelijken kan handig zijn, want de prijsverschillen zijn soms enorm.