Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Financieel

Een camper verzekering afsluiten doe je op deze manier

Voor de aankoop van een camper geldt dat je in de praktijk doorgaans toch over een behoorlijke hoeveelheid financiële middelen dient te beschikken. Het is dan ook niet voor niets dat bijzonder veel mensen die een camper wensen te kopen ervoor kiezen om een krediet af te sluiten. Dit maakt meteen duidelijk dat je de waarde van je camper haast met zekerheid zo optimaal mogelijk zal willen kunnen beschermen. Dat is alleen maar mogelijk door het afsluiten van een gepaste verzekering. Wil jij ook graag een optimale camper verzekering afsluiten, maar kan je daar nog wel een beetje hulp bij gebruiken? Dan hoef je eigenlijk alleen maar verder te blijven lezen!

Waar ga je, je camper precies voor gebruiken?

Het komt in de praktijk ontzettend vaak voor dat mensen de keuze maken om een bepaalde camper verzekering af te sluiten terwijl ze daar duidelijk helemaal niet goed over hebben nagedacht. Niet zelden resulteert dit dan ook in een verzekering die bijvoorbeeld niet de gewenste dekkingen biedt of die gewoon veel te duur is. Het spreekt voor zich dat, dat niet meteen de bedoeling kan zijn. Eén van de belangrijkste vragen die je, je dan ook altijd moet stellen heeft te maken met het feit waar je de camper in kwestie precies voor gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld vooral in eigen land rondreizen of ben je toch van plan om er een stukje van de wereld mee te gaan ontdekken?

De bovenstaande vraag is zeer belangrijk omdat bepaalde dekkingen van de camper verzekering zich standaard uitsluitend richten op Nederland. Ben je van plan om ook andere landen aan te doen? Dan zal je er dus rekening mee willen houden dat je mogelijks zal moeten kiezen voor één of meerdere aanvullende dekkingen. In het bijzonder bijstand in het buitenland kan dan bijvoorbeeld een zeer belangrijke dekking zijn die je toch meer dan waarschijnlijk zal willen afsluiten. Hoe dan ook, even op voorhand goed nadenken over het gebruik van je camper is zeker en vast een must te noemen.

Over welk basisonderdeel moet je camper verzekering beschikken?

Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat een camper verzekering uit twee verschillende onderdelen bestaat. Het eerste onderdeel heeft specifiek betrekking tot het auto-onderdeel. Met andere woorden, je kan ervoor kiezen om gewoon een WA-verzekering af te sluiten, maar daarnaast is het ook een mogelijkheid om te kiezen voor bijvoorbeeld een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Voor welke van deze mogelijkheden je finaal gaat kiezen is uiteraard geheel aan jou om te bepalen. Daarbij zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

In  de praktijk is het zo dat heel veel mensen de keuze maken om een standaard WA-verzekering af te sluiten voor hun auto. Dat is op zich best mogelijk. Alleen is dat aanzienlijk minder interessant op het ogenblik dat er sprake is van een camper. In deze situatie dien je er namelijk rekening mee te houden dat je met een camper niet zelden langere afstanden af gaat leggen. Dat is bovendien nog niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je er rekening mee dient te houden dat een camper doorgaans een nog grotere waarde vertegenwoordigt in vergelijking met een gewone auto. Het is mede omwille van deze reden dat de keuze voor een WA-verzekering veelal niet echt interessant is. Een meer uitgebreide dekking is dan ook zeer vaak een belangrijke vereiste.

Welke camper verzekering is voor jou de beste keuze?

Het is in de praktijk niet mogelijk om zomaar voor iedereen even algemeen aan te geven wat nu precies de beste camper verzekering is. Dat is het gevolg van het feit dat de eisen waar mensen over beschikken in de praktijk sterk uiteenlopend kunnen zijn. Bovendien geldt dat ook voor de waarde waar de camper over beschikt. Heb je bijvoorbeeld een gloednieuw exemplaar aangekocht welke toch best een behoorlijk stevige waarde vertegenwoordigt? In dat geval kan het mogelijks de beste keuze zijn om te kiezen voor het afsluiten van een allrisk verzekering. Zo ben je optimaal verzekert.

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze voor het kopen van een camper een krediet afsluiten. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het echter wel zo dat je in dat geval rekening moet houden met een extra groot risico. Wanneer er iets gebeurt met je camper die louter en alleen WA is verzekerd zal je namelijk op geen enkele financiële compensatie kunnen rekenen. Dat betekent dat je alle kosten zelf uit eigen zak zal moeten betalen. Het spreekt voor zich dat, dat niet meteen de bedoeling kan zijn. Het krediet zal dan verder blijven lopen met betaalverplichting terwijl je wel je camper kwijt bent. Dit is zeker iets om goed over na te denken.

Met welke andere dekkingen moet je rekening houden?

Er zijn buiten de standaard “autodekking” nog verschillende andere dekkingen waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een camper verzekering. Wat bijvoorbeeld te denken van de situatie waarin je met jouw camper naar het buitenland op vakantie gaat? Voor het merendeel van de eigenaars van een camper geldt dat ze daarmee graag naar het buitenland willen gaan. Dat is op zich natuurlijk perfect mogelijk, alleen moet je er wel rekening mee houden dat je veelal slechts een beperkt aantal dagen achtereenvolgend in het buitenland met je camper mag verblijven om verzekert te zijn. Hoeveel dagen dat precies zijn hangt af van de verzekeraar in kwestie.

Naast bovenstaande is het bij een camper verzekering afsluiten eveneens nooit een slecht idee om even stil te blijven staan bij de inboedel die zich in de camper bevindt. Je zal er namelijk in de praktijk ongetwijfeld van schrikken hoe snel de hoeveelheid inboedel (en daarmee ook de waarde die ze vertegenwoordigt) zal oplopen in de camper. Door deze niet te verzekeren loop je dan ook in de praktijk een vrij significant risico. Het mag dan ook duidelijk zijn, de keuze voor een buitenhuisdekking voor de inboedel die zich in je camper bevindt is altijd zeker interessant.