Wanneer jij en je werkgever met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, dan is het aan te raden om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Op deze manier hoeft er namelijk geen hele ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter te worden gevoerd, waardoor het voor beide partijen een stuk gunstiger is. Maar wat houdt het nu eigenlijk in, zo’n vaststellingsovereenkomst? In dit artikel vertellen wij je er alles over.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin de voorwaarden worden opgenomen die jij met je werkgever bent overeengekomen tijdens het beëindigen van het dienstverband. Hierbij moet je denken aan zaken zoals de uiteindelijk datum van het ontslag, maar ook of er sprake is van een ontslagvergoeding en hoe hoog deze uiteindelijk is. Een ander woord voor deze overeenkomst die ook vaak wordt gebruikt, is de beëindigingsovereenkomst.
Wanneer wordt er gebruikgemaakt van deze overeenkomst?Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een dienstverband wordt beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst. Het kan zijn dat jij en je werkgever niet meer op één lijn liggen of dat er sprake is van een reorganisatie. Omdat het voor zowel een werkgever als werknemer natuurlijk een stuk gemakkelijker is om het op deze manier te doen, is het een veel gebruikte manier binnen het bedrijfsleven om een contract te ontbinden. Zo hoeven jullie beide niet naar de kantonrechter of het UWV en scheelt het een hoop geld en ook zorgen.
Wat staat er allemaal in een vaststellingsovereenkomst?Online kun je eenvoudig een voorbeeld vaststellingsovereenkomst vinden. Op deze manier krijg je een beetje een beeld van wat er allemaal in vermeld staat. Wat je vaak ziet, is dat er zaken zal de datum van beëindiging in staat vermeld, maar ook kosten zoals studiekosten, juridische kosten en eventueel een ontslagvergoeding. Het is daarom dus ook van belang dat zowel werknemer als werkgever akkoord zijn met de gemaakte afspraken, zodat de overeenkomst door beide partijen kan worden goedgekeurd en kan worden ondertekend. Zo kan er achteraf geen discussie meer ontstaan en kan het contract tussen de werknemer en werkgever worden ontbonden. |
![Image default](https://www.wetswinkelnijmegenwest.nl/wp-content/uploads/2022/10/g5dcb58a3a3f69febf8c5f97b6f10a49157393a6871db949714217c646fd58982a22642b6da555ab71da924bb3d3ab927a7b65ce214b2187f6cdd60f7058d778c_1280.jpg)