Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Zakelijk

CRM-software voor de juridische dienstverlening

Dat CRM-software voor bedrijven een oplossing is om klanten beter te benaderen is bekend, maar dat de juridische dienstverlening hier ook van kan profiteren komt niet vaak bij mensen op.

Dat neemt niet weg dat het zeker belangrijk en nuttig kan zijn voor de juridische sector. Wij lichten graag verder toe wat CRM voor de juridische dienstverlening kan betekenen. Het is echter eerste belangrijk om kort uit te leggen wat de betekenis van CRM is.

De betekenis van CRM

Klantrelatiebeheer, dat wordt bedoeld met CRM. De afkorting CRM staat voor ‘Customer Relationship Management’. Dit verwijst naar de centrale oriëntatie van een bedrijf op de eigen klanten maar ook potentiële leads. Ook gaat dit gepaard met het systematisch inrichten van alle klantrelatieprocessen. Dankzij de wereldwijde digitale transformatie is dit mogelijk met behulp van CRM-software. Het stelt bedrijven in staat om alle klantrelatieprocessen digitaal in kaart te brengen. Deze kunnen vervolgens verder worden geoptimaliseerd aan de softwarekant. Tegelijkertijd dient het systeem als een digitale database voor alle klantinformatie. Bij elk extra klantcontact wordt de contactgeschiedenis in veel moderne CRM-systemen automatisch bijgewerkt. Zo hebben bedrijven altijd een overzicht van alle klantgegevens en zijn ze op elk moment up-to-date.

CRM-software voor verschillende industrieën 

De vereisten voor een CRM-systeem verschillen van sector tot sector. Een factor die van invloed is op het behoefteprofiel van het bedrijf is de grootte van het bedrijf. Maar ook in welke sector het bedrijf zich bevindt. Elke branche kenmerkt zich uiteindelijk door zijn eigen processen, die door een geschikte CRM-software in kaart moeten worden gebracht. Een groot aantal CRM-aanbieders hebben zich specifiek aangepast aan de eisen van bepaalde sectoren. Deze aanbieders beschikken over de nodige kennis en expertise om CRM-projecten succesvol uit te voeren in bedrijven in de betreffende branche.

De juiste software voor de juridische dienstverlening

Hieronder willen we kijken naar software voor de juridische dienstverlening en laten zien welke eigenschappen het eventueel kan hebben. Dit is alleen een overzicht, zodat er geen aanspraak wordt gemaakt op volledigheid. Elk kantoor voor juristen en advocaten heeft ook zijn eigen individuele vereisten, waarmee rekening moet worden gehouden bij het zoeken naar een geschikt CRM-systeem.

Klantenbeheer 

Cliëntbeheer is een van de centrale functies van CRM-software voor advocaten en juristen. Het fungeert als een digitaal klantendossier en stelt advocatenkantoren in staat om alle informatie over een cliënt op te slaan in een centraal, digitaal dossier. Hierdoor kunnen de gegevens op elk moment worden bekeken. 

Een DMS-interface 

Via een interface naar een document management systeem (DMS) kunnen alle documenten ook direct in het bestand worden weergegeven. Dit houdt in dat alle belangrijke documenten zoals contracten en facturen altijd binnen handbereik zijn.

Het vinden van de juiste CRM-software 

Voor veel bedrijven is de zoektocht naar een geschikt systeem niet eenvoudig vanwege de grote CRM-markt. Om de zoektocht naar de juiste software een succes te maken, is het goed om te kijken wat de vereiste zijn binnen de branche. Sales Engineers implementeert bijvoorbeeld Salesforce, een systeem met maatwerk voor bedrijven, iets wat voor juristen en advocaten interessant kan zijn.