Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Aanbiedingen

Zo voorkom je een krakende laminaatvloer gedurende de zomermaanden

Zo voorkom je een krakende laminaatvloer gedurende de zomermaanden

Heb jij ook zo’n mooie laminaatvloer in de woonkamer liggen die je helemaal zelf hebt gelegd? En valt het jou ook weleens op dat de vloer vooral gedurende de zomermaanden begint te kraken? Zou je graag willen weten hoe dit komt en wat je eraan kunt doen? Lees dan even verder want in deze blog leggen wij jou uit hoe je een krakende vloer van laminaat kunt voorkomen. Wees gerust: je bent zeker niet de enige. We snappen dat het behoorlijk storend kan zijn, maar gelukkig valt er iets aan te doen. Wat? Dat lees je hieronder.

 

Hoe laminaat is opgebouwd

Om erachter te komen waarom laminaat kan beginnen te kraken in de zomer, is het allereerst belangrijk om te weten hoe laminaat precies is opgebouwd. Laminaat bestaat kort gezegd uit verschillende lagen samengeperste houtvezels. Al deze verschillende lagen vormen uiteindelijk een sterke plank. Hierop kan vervolgens nog een bepaalde look, zoals een natuursteenlook of houtlook bijvoorbeeld, worden geprint waardoor het laminaat een unieke uitstraling krijgt. Vandaar dat er ook zoveel verschillende soorten en kleuren laminaat te koop zijn. Om het laminaat te beschermen tegen onder meer vocht, krassen, stof en vuil, wordt de bovenkant van iedere plank tot slot voorzien van een soort beschermlaag. Benieuwd geworden in wat voor kleuren en patronen laminaat zoal te verkrijgen is? Bebo Parket heeft een ruim assortiment.

 

De reden waarom jouw vloer aan alle kanten kraakt

Laminaat bestaat dus eigenlijk voor het grootste gedeelte uit hout. En hier zit ook meteen het probleem waarom jouw vloer kraakt onder invloed van hitte, bijvoorbeeld wanneer je de verwarming hoog hebt staan of het kwik buiten nog net geen tropische waarden bereikt. Hout zet namelijk uit bij hitte en krimpt vervolgens weer onder invloed van kou. Dit is met het blote oog vrijwel niet zichtbaar, maar kan dus wel degelijk voor problemen zorgen. Laminaat heeft meer te lijden onder hitte dan onder kou. Wanneer het laminaat op een verkeerde manier gelegd is, bijvoorbeeld wanneer de planken strak tegen elkaar aan liggen, heeft het onvoldoende ruimte om uit te zetten. Wrikkende planken kunnen het krakende geluid dat jij hoort veroorzaken. 

 

Zo kun je het probleem voorkomen

Geef de planken de ruimte die ze nodig hebben, leg ze net iets verder uit elkaar en je hebt het probleem grotendeels al verholpen. Of je nu goedkoop laminaat hebt aangeschaft of een wat duurdere kwaliteit, het uitzetten van hout is inherent aan het materiaal en kan niet voorkomen worden door een veel duurdere soort laminaat te kopen. Wil je helemaal zeker zijn dat jouw laminaatvloer op de juiste manier gelegd wordt? Schakel dan de hulp in van de partij waar je jouw laminaat hebt gekocht.

 

https://www.beboparket.nl/