Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Aanbiedingen

Wat weegt een aanhangwagen

 

Je kent het vast wel, je bent druk bezig met het laden van je aanhangwagen maar dan bedenk je je:  “hoe zwaar mag ik hem eigenlijk beladen?” Dit is natuurlijk vervelend, als je dit niet goed weet en je belaadt de aanhangwagen te zwaar, riskeer je een hoge boete. Het is dus zeker verstandig dat je goed weet hoe het zit, zodat je altijd veilig onderweg bent.

 

Waarom is het eigen gewicht van een aanhangwagen belangrijk?

 

Het eigen gewicht van een aanhangwagen is belangrijk om te weten. Wanneer je een ongeremde aanhangwagen met een maximaal bruto laadvermogen van 750 kg hebt dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk van dat laadvermogen kunnen benutten. Het eigen gewicht van de aanhangwagen gaat nog van het bruto laadvermogen af om het netto laadvermogen te bepalen. Je wil dus eigenlijk zo’n licht mogelijke aanhanger zodat je hem zwaarder kan beladen om het bruto laadvermogen maximaal te kunnen benutten.

 

Verschillende type aanhangwagens

Het gewicht van een aanhangwagen is totaal afhankelijk van het model aanhangwagen. Neem bijvoorbeeld de geremde Anssems eco autotransporter 1300 kg. Dit is in verhouding een erg lichte trailer. Deze heeft een eigen gewicht van 255 kg.  Maar bijvoorbeeld een geremde machinetransporter van 1500 kg heeft al een eigen gewicht van 440 kg. Waardoor je deze dus ook minder zwaar kan beladen. Ben je benieuwd naar de verschillende opties: Aanhangwagendirect.nl

 

Trekvermogen van de auto

Wanneer je een auto hebt die bijvoorbeeld 1300 kilo mag trekken, maar je hebt een aanhangwagen met een maximaal laadvermogen van 3000 kilo. Je mag de aanhangwagen dan wel trekken, alleen niet zwaarder beladen dan 1300 kilo, houdt dan wel rekening met het gewicht van de aanhangwagen. Het gewicht van de aanhangwagen mag samen met de lading niet zwaarder zijn dan die 1300 kilo.

 

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Een veel voorkomende vraag, mag ik deze aanhangwagen wel trekken? Om te kijken welke aanhanger je mag trekken is het bruto laadvermogen belangrijk. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, het ligt aan welk rijbewijs je hebt en wat het trekkende voertuig mag trekken. Voor ongeremde aanhangers met een laadvermogen tot 750 kg heb je alleen een rijbewijs B nodig, voor geremde aanhangwagens boven de 750 kg heb je een rijbewijs BE nodig.

 

 

 

 

 

 

gemiddeld gewicht van aanhangwagens

Het gemiddelde gewicht van een ongeremde aanhangwagen zonder huif is ongeveer 250 kg. Dat houdt dus is in dat je de meeste ongeremde aanhangwagens nog met 500 kg mag beladen. Voor een geremde aanhanger geldt niet echt een gemiddeld gewicht, dit komt doordat er zoveel verschillende maten en gewichten zijn. Geremde aanhangwagens zijn in het algemeen een stuk zwaarder.

 

Verschillende gewichten in onderdelen

Een aanhangwagen bestaat natuurlijk uit veel verschillende onderdelen. Sommige onderdelen zijn een stuk zwaarder dan de andere. Bij zware onderdelen van een aanhangwagen kan je denken aan: – As – Chassis – Wielen –  Bodemplaat

Dat komt natuurlijk ook doordat het grote onderdelen zijn, deze moeten ook nog eens sterk zijn. Er zijn natuurlijk ook lichte onderdelen van een aanhangwagen, bijvoorbeeld: – Spatborden – Borden

 

Aanhangwagens wegen door de jaren heen steeds lichter Door gebruik van andere materialen en andere technieken kunnen nieuwe aanhangwagens steeds lichter gemaakt worden. Daardoor kunnen de aanhangers steeds zwaarder beladen worden.

 

 

 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/