Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Aanbiedingen

Wat valt allemaal onder de bescherming van intellectueel eigendomsrecht?

Wanneer je dingen uitvindt of ontwerpt dan kan je het werk wat je gemaakt hebt beschermen. Dit doe je dan via intellectueel eigendomsrecht. Op die manier kunnen anderen jou creatie niet gebruiken zonder toestemming van jou.

Intellectueel eigendomsrecht wat is dat?

Wanneer jij muziek maakt, software ontwikkelt, teksten schrijft of andere creatieve ideeën dan houdt het intellectueel eigendomsrecht zich bezig met de rechten. Als je een intellectueel eigendomsrecht hebt op jou creatieve idee kunnen anderen daar geen gebruik van maken zonder toestemming van jou. Het intellectueel eigendomsrecht kan op nationaal als internationaal niveau toegepast worden. Het valt ook onder het privaat recht.

Waar denk je aan bij intellectueel eigendomsrecht?

Zoals net al benoemd is het een creatief idee. Een aantal voorbeelden zijn:

·        Auteursrecht: Wanneer jij een unieke creatie hebt gemaakt laat je deze beschermen door het auteursrecht. Zonder toestemming van de maker mag daar dan geen gebruik van gemaakt worden.

·        Databankrecht: dit is het beschermen van grote verzamelingen van gegevens. Dit kan veel geld waard zijn en wanneer er schending plaats vindt kan dit grote gevolgen hebben voor de onderneming.

·        Domeinnaam: een domeinnaam kan beschermd worden omdat het een bepaalde waarde vertegenwoordigd.

·        Handelsnaamrecht: Als je een handelsnaam hebt maak je deel uit van het handelsverkeer.

·        Kwekersrecht: dit is voor de waardevolle en nieuwe plantenrassen.

·        Merkenrecht: Hierbij wordt een merk beschermd. Dit kan een logo, handelsmerk of een concept zijn.

·        Octrooirecht: Dit wordt ook wel patentrecht genoemd en daarmee wordt een uitvinding beschermd. Als je een octrooi hebt wordt het 30 jaar beschermd dat alleen jij er mee mag produceren, verkopen en exploiteren.

·        Portretrecht: Als iemand op een afbeelding herkend wordt is het portretrecht. Dit mag alleen met toestemming gepubliceerd worden.

Heb je hulp nodig bij intellectueel eigendomsrecht?

Omdat dit recht dienst voor de bescherming van ondernemers en de diensten die hun leveren en ook voor de artistieke makers is misschien wel heel erg belangrijk om na te denken of je een advocaat nodig hebt die dit regelt. Het is natuurlijk wel slim om jouw ideeën, creaties, namen en merken goed beschermd worden. De advocaten en juristen zijn hier in gespecialiseerd en weten precies wat ze moeten doen om de juiste bescherming te geven.

Preventief

Wanneer je over gaat tot het nemen van een advocaat die gespecialiseerd is kan je die het beste preventief inschakelen. Je wilt per slot van rekening misbruik of gebruik voorkomen. Ook wanneer je toch niet die bescherming hebt genomen of dat mensen zich niet houden aan de juiste afspraken heb je ook een advocaat nodig. Je moet dan procederen. Neem daarom een advocaat of jurist in de arm die jouw intellectueel eigendomsrecht in de gaten houden. Justius is dan ook een goed bedrijf waar je de beste advocaten of juristen hiervoor kan vinden.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk dat je zelf goed geïnformeerd word hoe jouw creatieve ideeën de markt op brengt. Je moet je aan regels houden om je idee te beschermen.