Wetswinkel Nijmegen West
Image default
Dieren

Speciaal vogelhuisje voor de mus

Ben jij ook zo’n type die vrolijk wordt van tuinvogels? Nou je ben beslist niet de enige hoor. Veel mensen zijn dol op vogels, het maakt hen vrolijk. Vooral als ze even een bezoekje aan de voor of achtertuin brengen. Om vogels naar je tuin te lokken kun je van alles ondernemen. Het beste kun je met eten strooien. Lekkere appeltjes of vers fruit, daar komen ze wel op af. Maar ze houden ook van speciaal vogelvoer zoals vetbollen en vogelzaad. Je kunt ook de grond los maken door enkele scheppen tuinzand omhoog te halen. Dit kan interessant zijn want vaak zitten er wormpjes en piertjes in het zand en dat is iets wat voor vogels echt een lekkernij is.

Wij zelf vinden de mus altijd een leuk vogeltje. Hoewel er tuinvogels zijn die veel mooier kleuren, spreekt het gedrag van de mus ons erg aan. Het zijn echte familie dieren. Je ziet ze namelijk vaak in groepjes komen. En ze vinden het ook heel leuk om hun nestjes bijelkaar te hebben. Als je dus mussen in je tuin wilt hebben, hoef je niet heel veel ruimte tussen de nestkastjes onderling te houden.

Er bestaan speciale mussenhuizen, zogenaamde mussenflats. Dit zijn nestkasten met meerdere huisjes, vaak een stuk of drie. Als je deze in je tuin ophangt kan het zo maar zijn dat je in de lente bezoek krijgt en er 3 mussen gezinnen in jouw tuin gesticht worden. Hoe leuk is dat? Is de mus niet jouw favoriete vogeltje? Dan kun je kijken of er voor die vogel ook een speciaal nestkastje is. Er zijn namelijk meerdere soorten nestkasten zoals die voor het winterkoninkje, voor de zwaluw, voor het roodborstje en voor de uil.

Vogelhuisje voor de mus